Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов връчи на

...
Председателят на Агенцията за ядрено регулиране (АЯР) Лъчезар Костов връчи на
Коментари Харесай

Шести блок на АЕЦ "Козлодуй" с удължен срок за експлоатация до 2029 година

Председателят на Агенцията за нуклеарно контролиране (АЯР) Лъчезар Костов връчи на изпълнителния шеф на АЕЦ " Козлодуй " Наско Михов лицензия за удължение периода на употреба на VI блок на атомната централа. По този метод се продължава животът на блока, чиито планов запас изтичаше в края на тази година.

Костов уточни, че оптималният период на новата лицензия е 10 години или до 2029 година. След това той може да бъде удължен. Агенцията е направила обстойна инспекция на VI блок, която е посочила, че енергоблокът може да бъде експлоатиран за огромен период от време.

" Подновяването на лицензията на VI блок в действителност е почнала още през 2012 година Оценките и извършените външни експертизи са посочили, че през идващия лицензионен интервал блокът може да работи безпроблемно ", заяви Костов.

Михов съобщи, че за подновяването на лицензията е била осъществена голяма по размер работа. Предприети са били над 200 ограничения. 

" След всички тези ограничения, които бяха подхванати, мога да ви уверя, че VI блок може да работи изцяло безвредно през идващите 30 години. Разбира се, на всеки 10 години, ние би трябвало да го потвърждаваме с нашата работа, с цел да може да се получава следващата 10-годишна лицензия ", добави Михов.

Министърът на енергетиката Теменужка Петкова сподели, че  " през днешния ден е един прекрасен ден за българската енергетика и българската стопанската система ". По думите й централата дава чиста сила на налични цени. Според нея издаването на лицензията потвърждава, че АЕЦ " Козлодуй " работи при спазването на най-високите стандарти за сигурност и сигурност. По този метод централата можела да се съпоставя с най-сигурните нуклеарни централи по света. С издаването на лицензията българското държавно управление през днешния ден е изпълнило един от главните цели в енергийния бранш - продължаването на периода на употреба на V и VI блок на АЕЦ " Козлодуй ". 

Петкова напомни, че преди две години е бил удължен животът и на V блок на централата. Според нея по този метод през идващото десетилетие е обезпечена енергийната сигурност на страната.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР